Fashion

Meer grote maten in de winkels?

Ben je net als ik gezegend met een stel Hollandse heupen en krijg je die met geen mogelijkheid in maatje 38? Kom dan in opstand tegen de kledingindustrie! Het is toch te gek voor woorden dat in de meest populaire winkels maat 44 of meer niet in de rekken hangt? Meer grote maten in de rekken! Ik ben niet de enige die dit roept – al enige jaren trouwens-, op VROUW.nl vulden in slechts een paar uur tijd 3665 lezeressen een enquête over dit onderwerp in.

Meer grote maten in winkels 1

Het is voor veel vrouwen een complete ramp om in de gangbare winkels kleding groter dan maat 42 te vinden. Nou lukt het mij altijd wel om fleurige jurkjes te vinden, maar in de populaire winkels een broek passen, daar begin ik al niet eens meer aan. Je hoeft maar een blik op een kledingstuk maat 40 te werpen en je weet al dat dit ontworpen is met een tiener in gedachten. Zonder heupen.

Hallo, wij vrouwen hebben rondingen! Tenminste, de meesten van ons. De een iets ronder dan de ander. Natuurlijk zijn er grote maten winkels. Maar de gemiddelde Nederlandse vrouw is daar weer net iets te slank voor. Ik vind het van de zotte dat je in een gemiddelde winkel voor maat 44 moet gaan zoeken in dat ene grote maten rek.

Alsof ik een uitzondering ben? Nee, de maten 36 en 38 zouden juist in aparte rekken moeten hangen. De kleine maten rekken. Hoezo een plus-size collectie met weinig keuze? Draai het verdorie eens om. Of beter nog, gewoon voor alle maten even veel aanbod.

Dat zou ik graag in de winkels zien. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Net als de Spaanse Anna Riera een petitie starten? Zij verzamelde 100.000 handtekeningen en kreeg het voor elkaar dat er ook grotere maten in de winkels van Zara komen. Bij de eerste lichting XXL-kledingstukken in de Spaanse webwinkel van Zara was de beslissing meteen een succes: daar was het populairste kledingstuk – een lichtblauwe blouse – binnen 24 uur uitverkocht. Ook de Nederlandse webwinkel van Zara biedt inmiddels enkele kledingstukken in grotere maten aan. Helaas gaat het om enkele kledingstukken en niet de hele collectie.

De Spaanse Anna Riera voerde eerder ook al actie tegen ‘anorexia’ paspoppen, door middel van een petitie.

Zo ook bij H&M. Er zijn wel kledingstukken in grotere maten, maar de keuze is niet reuze zeg maar. En ik heb geen zin om bij M&S mode naar binnen te stappen, of Miss Etam. Met alle respect als dit jouw favoriete winkel is, ik vind dit meer iets voor mijn moeder (sorry mam, je snapt me wel).

Wat vind jij? Meer grote maten in de gewone winkels? En zou je daar een petitie voor tekenen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jacqueline juni 2, 2016 at 6:11 am

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel veel problemen heb met het shoppen, maar dat komt vast ook doordat ik eigenlijk bijna geen broeken draag. Voor een jurkje in maat 44 kan ik altijd wel slagen.
  Sportkleding zou wel wat meer mogen, alhoewel ik ook heb ontdekt dat mijn XL kont makkelijk in een L sportlegging van H&M past.
  Een petitie zou voor mij persoonlijk niet echt nodig zijn.

  • Reply Missforty juni 2, 2016 at 6:18 am

   Ik draag ook graag jurkjes, en die zijn er genoeg in mijn maat (te veel zelfs 😂). Het gaat mij ook om het principe. Slank is de norm, terwijl de meerderheid geen maat 38 heeft. Dat snap ik gewoon niet. Het zou andersom moeten zijn.

 • Reply M.v oktober 27, 2016 at 10:27 am

  bij het zoeken naar de term ‘paspop’ ontdekte ik zojuist jouw blog. Er staan heel wat leuke artikels in, en oh boy! ik begrijp de frustraties maar al te goed! Toen ik door het artikel heen las voelde ik me toch een beetje aangevallen… “Hoezo een plus-size collectie met weinig keuze? Draai het verdorie eens om” Ik heb zelf maat 32 en die vind je tegenwoordig bijna nergens meer in de winkels. Ik heb geen anorexia, neen. Al eet ik elke dag 3 chocolade koeken, maat 36 ligt nog 30 jaar van me vandaan.
  Ik kijk weleens bij de kinderbroeken, maar ook dat gaat meestal niet aangezien ik voor mijn maat een dikke kont heb. Zodoende dat mijn kont er niet in past. Ook zijn deze broeken niet gemaakt voor rondingen, dus als hij niet genoeg stretcht springt mijn knop eraf.
  Ook bij maat 32 is dit zo, en als ik een maat groter neem is de broek te wijd….
  Waarschijnlijk bedoelde je het ook helemaal niet zo, maar ik wil alleen zeggen dat iedereen anders is en het beperkte aanbod schokkend is! We zijn dan wel totaal verschillend, deze frustratie komen me toch wel bekend voor ja :p

  • Reply Missforty oktober 27, 2016 at 10:38 am

   Hoi, ik schrijf natuurlijk vanuit mezelf, het is een persoonlijk blog. En ik wil graag meer ‘grote’ maten in de winkels. Ik denk dat de gemiddelde Nederlandse vrouw maat 42 of meer heeft, volgens mij blijkt dat zelfs uit onderzoek. En dan snap ik niet dat dit gemiddelde niet voldoende terug komt. Het lijkt me zeker lastig als je een kleine maat hebt of een andere ‘afwijkende’ maat hebt. In de ideale modewereld zou iedereen eigenlijk moeten kunnen slagen.

  Leave a Reply