Personal

Seksuele intimidatie op straat: boetes voor fluiten naar vrouwen?

Een compliment krijgen is leuk. Als er door bouwvakkers naar me wordt gefloten vind ik dat niet erg. Meestal zijn die bouwvakkers op grote afstand en fluiten ze naar alles met een rokje aan, maar toch, ik voel me als 40-plusser gevleid. Als het aan de PvdA ligt mag dit straks niet meer. De partij wil een verbod op seksuele intimidatie op straat. En fluiten naar vrouwen valt daar ook onder.

Voor of tegen?

Ben ik tegen dit wetsvoorstel omdat ik dan geen complimenten meer krijg op straat? Nee. Ik ben juist voor. Ik vind het een goed signaal naar onze samenleving. Vrouwen zijn geen lustobjecten die ongevraagd publiekelijk beoordeeld willen worden door mannen. Dat gebeurt andersom toch ook niet? Heb jij wel eens gefloten naar een aantrekkelijke man? Ik niet. En ik ben echt niet blind, als er iets moois voorbij komt, bekijk ik dat bewonderend. Daar houdt het op. Stiekem kijken. Of iets opvallender. Ik ga niet fluiten, sissen of roepen dat hij vast toe is aan een goede beurt. Het komt niet bij me op. En de vrouwen die dit wel doen zijn denk ik op 1 hand te tellen.

Hormonen

Hoe komt dit? Wat is er misgegaan in onze cultuur dat mannen denken hun seksuele gedachten te pas en te onpas zomaar te kunnen uiten? Natuurlijk zijn er ook keurige exemplaren die nooit een opmerking maken en die misschien niet kunnen fluiten. En het heeft denk ik ook met leeftijd te maken. Oudere mannen zullen hun hormonen vast beter onder controle hebben. De Donald Trumps daargelaten.

Het is lastig om het verschil tussen een compliment en seksuele intimidatie te zien. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg als een man tegen me zegt dat ik er leuk uitzie. Een collega noemde een jurkje van mij laatst nog ‘visueel wel erg aantrekkelijk’. En dat stoorde mij niet. Sterker nog, het gaf me een goed gevoel. Maar als ik op straat loop en ik krijg opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd als ‘he psssst, ga je mee?’ of nog schunniger, dan voel ik mij bedreigd. Is de laatste jaren niet meer voorgekomen, maar ik weet nog hoe ik mij als jonge vrouw voelde toen dit gebeurde. Of dat rare gesiss, ik voelde me zo geïntimideerd.

Kort rokje

Ik kan het spaans benauwd krijgen als ik bedenk dat mijn oudste dochter dat ook te wachten staat. Ik moet haar daar eigenlijk op gaan voorbereiden. Het verbod op seksuele intimidatie zou een goede steun in de rug zijn. Dan kun je uitleggen dat het niet uitmaakt hoe kort haar rokje is, mannen moeten niet alleen hun handen thuis houden, ze mogen voortaan ook hun commentaar inslikken. Anders riskeren ze een boete. De grens tussen een compliment en intimidatie geeft een vrouw of meisje zelf aan. En het is goed als zij aangifte kan doen als die grens voor haar gevoel wordt overschreden.

Het maakt niet uit hoe je gekleed gaat, seksuele intimidatie op straat zou strafbaar moeten zijn.

Het maakt niet uit hoe je gekleed gaat, seksuele intimidatie op straat zou strafbaar moeten zijn.

Wat vind jij van de initiatiefwet van de PvdA? Moet seksuele intimidatie op straat strafbaar worden? Of zie jij geen kwaad in het fluiten naar vrouwen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply