Het is prachtig buiten in de kou. En daarna lekker opwarmen binnen, als je geluk hebt :-)
Personal

Zonder verwarming; zou jij het volhouden?

Voor de Edese Post schrijf ik regelmatig een column. Over het leven van een veertiger in Ede. Deze week raakte ik geïnspireerd door de pech voor gezinnen elders in Ede die het dagenlang zonder verwarming moesten stellen.

Koud he?

Paniek. Half Ede zonder verwarming. Eerst de wijken Kernhem en Veldhuizen en afgelopen weekend de Maandereng. Net nu het eindelijk echt winter is. Mijn tijdlijn loopt vol met berichtjes van klagende mensen. Even denk ik bij mezelf, ‘stel je niet zo aan’. Je pakt een extra trui, steekt alle kaarsen die je hebt in huis aan en kruipt dicht tegen elkaar aan.

IJsbloemen

Veertig jaar geleden hadden we niet eens centrale verwarming. Ik ben opgegroeid in een huis met gaskachels. Op de ramen van mijn slaapkamer stonden van die prachtige ijsbloemen in de winter. Ik sliep er heerlijk. Met een kruikje bij mijn voeten, dat wel. Mijn kinderen weten niet wat ijsbloemen op het raam zijn. De meeste kinderen van nu niet. Misschien die in Kernhem, Veldhuizen en de Maandereng nu wel.

Ik snap het klagen ook wel. In dezelfde week zit ik een hele dag zonder water op mijn werk. Mijn melding hiervan bij collega’s levert laconieke reacties. Het interesseert ze weinig. Totdat ik zeg: “De koffie-automaat doet het het straks ook niet meer. Die heeft water nodig.” Paniek! Hoe lang gaat dit duren? Zeker tot 15.00 uur. Het toilet kan uiteindelijk ook niet meer gebruikt worden. De meesten vluchten weg. Naar een beter onderkomen met wel alle luxe die wij gewend zijn. Ik hou stug vol. Wandel even naar de supermarkt voor het nodige vocht en neem een gratis bakje koffie mee. Voor de zekerheid app ik een vriendin die dichtbij aan het werk is. “Hebben jullie wel water?” Als de nood erg hoog is, mag ik daar naar de wc. Zo kom ik de dag wel door.

Helemaal het einde

’s Avonds geniet ik extra van mijn koffie thuis. “Mam, moet je dit zien, ze hebben daar helemaal niks. Geen water, geen verwarming.” Mijn oudste dochter kijkt naar een nieuw RTL-4 programma, ‘Helemaal het einde’ waarin gezinnen emigreren naar Zuid-Amerika. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. “Wauw, wat is het mooi daar. Moet je dat uitzicht zien!” De beelden van de natuur in Chili maken indruk op mij. Mijn dochter kijkt me met afgrijzen aan. “Als je mij maar nooit meeneemt. Daar kun je toch niet wonen? Er is geeneens wifi!”

Duidelijk een kind dat aan ons luxe leven gehecht is. Het is maar goed dat ik haar niet meeneem naar het einde van de wereld. Of naar de andere kant van Ede waar het even heel erg koud is. Maar gelukkig was er wel wifi. Om de paniek te delen.

Zou jij zonder verwarming kunnen? En water? Kortom hoezeer ben jij op je luxe leventje gesteld?

Het is prachtig buiten in de kou. En daarna lekker opwarmen binnen, als je geluk hebt :-)

Het is prachtig buiten in de kou. En daarna lekker opwarmen binnen, als je geluk hebt ­čÖé

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply